Trandafirul albastru


În 1986 a fost fondată în Australia compania Florigene (floare şi genă), cu misiunea declarată de a produce primul trandafir cu adevărat albastru din lume. Tehnica folosită urma să fie cea a ingineriei genetice, în parteneriat cu compania japoneza Santory, companie fondată în 1899. Primul succes a avut loc în 1991 odată cu identificarea şi izolarea genei fară de care nu se poate produce culoarea albastră în petalele plantelor. În 1994, cercetătorii de la Florigene reuşeau să introducă această genă în garoafe albe pentru a obţine garoafe în diferite nuanţe de albastru.
În decembrie 2003, compania Florigene a fost cumparată de compania Santory, iar în iulie 2004, aceasta din urmă anunţa dezvoltarea pentru prima dată a unor trandafiri în nuanţe de albastru, cu posibilitatea de a obţine în scurt timp chiar o nuanţă pură de albastru.
După mai bine de 15 ani de muncă, două companii private de cercetare
în biologia moleculară au reuşit să producă prin inginerie genetică primii trandafiri de un albastru pur.
De ce trandafirul natural nu poate fi albastru?
În lumea vie, un pigment este o substanţă naturală de o anumită culoare, care este produsă de celulele organismului şi care colorează tesuturile şi lichidele organice ale acestuia cu o culoare specifică acelui pigment. De exemplu, culoarea pielii, ochilor şi părului oamenilor este dată de cantităţi mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanină. În lumea plantelor, numai pigmentul delfinidină conferă culoarea albastră. Florile în care pigmentul acesta poate fi prezent în mod natural pot avea petale albastre, precum este cazul la panseluţe, petunii sau albăstrele. Dar trandafirul, garoafa, crizantema şi gerbera nu pot conţine acest pigment în mod natural şi deci nu pot fi albastre. Cel mult, prin metode clasice de încrucişare între specii s-au obţinut trandafiri liliachii, precum tipul “Blue Moon” (luna albastră).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu