Detergent ecologic



În emisferele estică şi vestică, în clima caldă, temperată până la tropicală creşte Sapindus, unul din cele 12 specii de arbuşti şi copaci din familia Sapindaceae al cărui nume popular este arborele de săpun.
Acesta are frunzele lungi, între 15 şi 40 de cm şi florile mici de culoare crem. Fructele sale sunt în formă de nucă cu diametrul de 1-2 cm ce conţine una până la trei seminţe. Nucile arborelui de săpun conţin un detergent natural, saponin, care este folosit la spălarea rufelor.
Nucile arborelui Sapindus mukorossi au devenit cunoscute ca o variantă ecologică a detergenţilor chimici.
Utilizarea este simplă, se introduc câteva nuci într-un săculeţ şi se pun în maşina de spălat împreună cu rufele. Nucile pot fi reutilizate. Un kilogram de nuci ajunge pentru a spăla rufe de 2-3 ori pe săptămână timp de 1 an, acestea putând fi folosite pentru spălarea materialelor delicate, pentru mătase şi lână.
Fructele arborelui Sapindus mukorossi sunt folosite şi pentru efectele expectorante, emetice, contraceptive, în tratamentul salivării excesive, a epilepsiei şi eczemelor, psoriazisului, migrenelor şi la îndepărtarea pistruilor.
Studii ştiinţifice au demonstrat că saponinul din aceste nuci opreşte creşterea tumorilor. De asemenea aceste nuci au o uşoară acţiune insecticidă, fiind folosite la îndepărtarea păduchilor de pe scalp.
Nucile de săpun au o acţiune antimicrobiană şi sunt folosite cu succes în sistemele septice şi în tratarea solului contaminat. În India şi Indonezia sunt folosite de bijutieri pentru îndepărtarea negrelii de pe argint şi alte metale preţioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu