Merita citit si luati aminte...daca va cumparati apartament.

Casa de nebuni

Cand cumperi o casa de la cineva este recomandabil sa-i ceri vanzatorului si un certificat medical cat mai recent in care sa se arate ca este intreg la cap. Chiar daca ai respectat litera legii. Ai mers la notar, ai incheiat contractul, ai platit pana la ultimul cent etc. Altfel risti ca respectiva persoana, in cazul in care demonstreaza ca in anumite momente nu are discernamant, sa te dea in judecata ca ai profitat de boala sa. Si sa te dea afara din casa pe care tocmai ai cumparat-o. Sau, in cel mai fericit caz, sa-ti castigi dreptul de a locui in propria casa doar dupa ce instanta, dupa ani si ani de judecata, iti va face dreptate. Suna a banc sec, dar acest lucru chiar se intampla.

Un tanar din Pitesti, pe nume Radu Teodorescu, hotaraste impreuna cu sotia sa ca, pentru binele lor si al celor doi copii ai lor, e oportun sa se mute in Bucuresti. Zis si facut. Contacteaza o agentie imobiliara. Cauta un apartament care sa le convina. Il gasesc. Iau un credit ipotecar de la banca. Dau un avans de 2000 de euro proprietarilor. Merg la notar impreuna, semneaza actul de vanzare-cumparare si vireaza intreaga suma in contul deschis pe numele vanzatorilor. Acestia, dupa toate aparentele, oameni seriosi. El, Paulin Voicu, profesor universitar la Academia de Studii Economice. Sotia, Georgeta, pensionara. Casa: un apartament cu trei camere de 72 de metri patrati, situat pe strada Maxim Gorki, sectorul 1, Bucuresti. Pretul tranzactiei: 65.000 euro. Contractul s-a semnat pe 23 septembrie 2004. Apartamentul, conform intelegerii, urma sa fie eliberat de fostii proprietari doua luni si o saptamana mai tarziu, pe 30 noiembrie.

Acest lucru nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi. Valoare sentimentala la pretul pietei. In asteptarea eliberarii apartamentului de pe strada Maxim Gorki, noii proprietari pleaca din Pitesti si se muta temporar la parintii lor in Bucuresti. In asteptarea eliberarii casei, isi inscriu fetita in varsta de sapte ani la o scoala din apropiere. Pe 30 noiembrie, insa, surpriza.

Sotii Voicu ii roaga pe cumparatori sa le mai permita sederea in casa pana pe 15 Decembrie. Nici atunci apartamentul nu a fost eliberat. Pe 25 ianuarie,  zice Radu Teodorescu, fiul profesorului Voicu il contacteaza comunicandu-i ca banii ii vor fi returnati intrucat pe familia sa o leaga sentimente de apartamentul respectiv. In urma refuzului, Radu Teodorescu este instiintat ca vor cere anularea actului de vanzare-cumparare in instanta pe motiv ca d-na Georgeta Voicu nu ar avea discernamant. Astfel, contractul ar fi lovit de nulitate. Binevoitor, noul proprietar propune ca solutie sa i se cumpere in aceeasi zona un apartament similar. Este refuzat categoric.

Psihoza depresiva imobiliara. Ce se intamplase de fapt? De la data semnarii actului de vanzare-cumparare pana la termenul de eliberare a apartamentului stipulat in contract, pe piata imobiliara avusese loc un adevarat boom. Preturile aproape ca se dublasera. Dandu-si seama ca vanzandu-si apartamentul mai devreme pierdusera ocazia sa obtina mai mult decat primisera, cei doi soti Voicu se razgandisera. Problema era ca noul proprietar nu vroia sa renunte la casa.

Solutia gasita a fost una pe cat de simpla pe atat de ingenioasa. Georgeta Voicu ii da in judecata, pe 25 aprilie 2005, pe sotii Teodorescu si, culmea, pe sotul sau, pe motiv ca la data semnarii contractului nu avea discernamant. Mai exact, Georgeta Voicu, in actiunea deschisa la Judecatoria sectorului 1 din Bucuresti, isi descrie presupusa boala de care ar suferi drept "psihoza depresiva remanenta cu evolutie cronica". Dansasustine in cererea de chemare in judecata ca sufera de aceasta boala de peste 30 de ani si ca afectiunea psihica mentionata ii suprima temporar discernamantul. Lucru care s-ar fi intamplat si in momentul instrainarii apartamentului. "Bun", se intreaba cumparatorul, "dar domnul profesor Voicu, daca stia bine ca sotia sa are o afectiune sau o boala psihica ce ii afecta din cand in cand discernamantul, de ce nu a spus nimic si a lasat-o sa semneze contractul?"
Vanzatorul de buna-credinta nu spune nimic. Casa cu pricina este in acest moment nelocuita. Pentru ca nu putea sa se mute in ea din cauza sotilor Voicu care refuzau sa paraseasca apartamentul, Radu Teodorescu a suspendat gazele si energia electrica. Abia atunci fostii proprietari au parasit casa. Dar fara sa-si ia toate bunurile. Astfel, pana la solutionarea de catre instanta a spetei, nimeni nu poate intra in apartament. De aproape un an si jumatate, cumparatorii platesc ratele creditului ipotecar pe care l-au contractat. Basca celelalte angarale.
Domnul profesor universitar Paulin Voicu nu a vrut sa faca nici un fel de comentariu. Contactat telefonic, domnia sa ne-a spus raspicat ca instanta se va pronunta asupra acestui caz. A refuzat categoric o intalnire si o discutie pe aceasta tema, spunand ca ne va cauta domnia sa la redactie.
Nu a facut-o. De curand a avut loc o expertiza medico-legala care va spune daca dna Georgeta Voicu este sau nu este sanatoasa la cap. Probabil asta l-a impiedicat pe vanzatorul de buna-credinta Paulin Voicu sa ne spuna cumde s-a ajuns in prezenta situatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu