Scurta istorie a lenjeriei intime


1323 i.Hr.: Regele Egiptului Tutankamon este inmormantat impreuna cu intreaga sa avere: bijuterii, mobila, lampi, sculpturi, obiecte decorative si... 145 piese de lenjerie intima, care la vremea aceea constau intr-o fasie de panza care se infasura in jurul soldurilor. Pe langa acestea, camera este plina de 400 de statui ale servitorilor insarcinati cu spalarea lenjeriei.

634 d.Hr.: Acest tip de lenjerie incepea sa nu mai fie la moda in Europa. Era inlocuita treptat cu un soi de kimono comfortabil, niste bermude foarte largi.

1482: Regele Edward IV interzice prin decret regal ca persoanele care au statut social inferior celui de lord sa poarte tunici scurte, care nu le puteau ascunde formele prin colantii mulati. Decret care a pus in incurcatura intreaga societate englezeasca, care a fost nevoita sa inventeze asa numitul suspensor, o bucata de material care sa ascunda partile din corp scandaloase.

1525: Henry VIII - poate din cauza frustrarii ca nu avea inca mostenitori pe linie barbateasca - pentru a-si asigura virilitatea in ochii lumii isi indesa tot felul de materiale in lenjeria intima, dand startul unei noi mode care a schimbat intrebuintarea suspensorului: in loc sa ascunda ceea ce se dorea a fi ascuns, ca atunci cand fusese inventat, acum era marit prin diferite metode, pentru a arata mai mult decat era de aratat.

1793: Este inventata lenjeria din bumbac, lucru care a crescut necesitatea bumbacului ajungand ca acesta sa fie produs in cantitati industriale. Asa numita "union suit" - lenjeria care consta intr-o salopeta din bumbac - o versiune timpurie a izmenelor, a devenit lenjeria de corp obisnuita in secolul al XIX-lea. Oamenii de la tara purtau aceeasi "union suit" toata iarna, spaland-o doar cand venea primavara.

Secolul al XIX-lea: Se speculeaza ca unul dintre motivele pentru care femeile lesinau in mod constant in epoca victoriana era din cauza corsetelor mult prea stranse si stramte, impiedicand respiratia normala.

1880: Este inventata turnura rochiei, acea pernita sau bucata de stofa pe care femeile o purtau sub rochie, la spate, mai jos de talie, care devine foarte la moda peste 200 de ani, iar dupa ce a facut furori in epoca, dupa zece ani dispare total.

1909: Horace Greeley Johnson inventeaza ceea ce astazi se numesc izmene, iar pentru aceasta importanta contributie a fost poreclit Edison al lenjeriei.

1919: Interesul crescand al femeilor pentru tot soiul de sporturi, mai ales pentru mersul pe bicicleta si tenis, a facut ca vechile corsete sa nu mai fie practicabile. Ca urmare, pantalonii bufanti purtati sub fuste au devenit cat se poate de populari.

1922: Este probabil cel mai important an din istoria lenjeriei intime a femeilor: este popularizata, mai ales in randul adolescentelor, un nou tip de lenjerie, de lux, din sifon si satin.

1946: Anul in care, oficial, bikini a devenit celebru. Imediat dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, doi designeri francezi au creat aproape simultan ceea ce numim de atunci bikini. Primul dintre ei, Jacques Heim, proprietarul unui magazin situat pe o plaja din Cannes, a lansat la inceputul anului 1946 varianta sa a costumului de baie… foarte mic. Numindu-l Atome (cu referire la particula minuscula a materiei), l-a promovat in primul rand prin intermediul magazinului sau, fara prea mult succes insa. In vara aceluiasi an, Louis Reard a inceput comercializarea unei variante foarte asemanatoare a Atome-ului lui Heim. Ceea ce a diferentiat apoi succesul celor doi a fost sloganul simplu, dar sugestiv, sub care s-a desfasurat campania de promovare a lui Reard: “Bikini – mai mic decat cel mai mic costum de baie din lume”.

1970: Se ia o noua turnura in istoria lenjeriei: pe plajele Braziliei apare lenjeria tanga. Si desi astazi se gasesc in tot soiul de modele si culori, se pare ca moda a stagnat de atunci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu