Suntem programati sa credem in Dumnezeu


Au fost intotdeauna controverse cu privire la religie si la credinta oamenilor in existenta lui Dumnezeu, iar cercetatorii nu s-au lasat pana nu au aflat cum se formeaza de fapt convingerile religioase. Un nou studiu dezvaluie faptul ca oamenii sunt programati sa creada in Dumnezeu, pentru ca asta le ofera sansa unui trai mai bun.
Potrivit "Daily Mail", o cercetare despre felul in care se dezvolta creierele copiilor sugereaza ca, in timpul procesului de evolutie, cei cu tendinte religioase incep sa beneficieze de pe urma convingerilor lor. Acest lucru se observa mai ales atunci cand lucreaza in grupuri, pentru a asigura viitorul comunitatii lor.
Descoperirile lui Bruce Hood, profesor de psihologia dezvoltarii la Universitatea Bristol arata ca ideile magice si supranaturale sunt innascute in creierele noastre inca de la nastere si ca religiile deriva dintr-o forta psihologica extrem de puternica. Studiile sale sunt sustinute si de alti cercetatori, care au descoperit dovezi ce leaga sentimentele si experienta religioasa de anumite regiuni ale creierului. Se pare ca activitatea electrica a acestor zone ar fi responsabila cu programarea oamenilor de a primi sentimente de spiritualitate. Descoperirile constituie o provocare pentru ateii precum Richard Dwakins, autorul cartii "The God Delusion", care considera ca originea convingerilor religioase o constituie slaba educatie si "indoctrinarea" din copilarie.
Profesorul Hood crede ca este inutil sa incerce sa-i faca pe oameni sa-si abandoneze credintele. "Conform cercetarii noastre, copiii un mod natural, intuitiv de a gandi, care ii conduce la tot felul de credinte supranaturale despre cum functioneaza lumea. Pe masura ce cresc, ei suprapun aceste convingeri cu niste abordari mult mai rationale, dar tendinta catre convingerile supranaturale ramane ca religie", a declarat Hood. Profesorul, care isi va prezenta rezultatele cercetarii in cadrul intalnirii anuale a Asociatiei britanice a stiintei, considera ca religia organizata este doar o parte a unui spectru de convingeri supranaturale. Intr-unul dintre studiile sale, el a descoperit ca ateii infocati s-au opus ideii de a accepta un transplant de organe de la un criminal, din cauza superstitiei ca personalitatea individuala ar putea fi stocata in acele organe.
Pentru a-si sustine punctul de vedere, Hood a creat o vesta albastra, iar, in timpul unei conferinte, a invitat publicul sa o probeze, pentru o recompensa de 12 euro. Acest lucru a facut sa apara o multime de voluntari. Ulterior, el le-a spus ca vesta a fost purtata de renumitul criminal Fred West, ceea ce a facut ca numarul mainilor ridicate anterior sa se micsoreze considerabil. Desi nu era deloc adevarata afirmatia profesorului, acesta a precizat ca exercitiul sau a demonstrat ca pana si cei mai rationali oameni pot fi pusi intr-o situatie in care sa nu se simta confortabil. Acest lucru demonstreaza ca superstitia este implantata in creierele noastre.
Reverendul Michael Reiss, profesor de stiinta educatiei la Institutul de Educatie, de la Universitatea din Londra si preot anglican, a declarat ca nu vede motivul pentru care aceasta cercetare ar trebui sa submineze convingerea religioasa.
"Suntem creaturi evoluate si ideea principala, in ceea ce priveste umanitatea, este ca suntem inradacinati in lumea naturala", a spus reverendul, conform sursei citate.
sursa: ziua.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu