Fructele lunii iunie - ciresele

O portie zdravana de cirese inseamna o portie zdravana de sanatate pe care o acordam organismului. Ciresele ajuta si la mentinerea aspectului proaspat si tanar al pielii, fiind extrem de eficiente in frumusete. Acestea sunt cateva motive serioase pentru a nu trece cu vederea existenta lor.
Ciresele au un continut ridicat de vitamina C si o cantitate semnificativa de bioflavonoizi, antioxidanti ce au rolul de a scadea colesterolul si de a imbunatati circulatia sanguina prin dilatarea arterelor mici. De aici rezulta ca ciresele sunt un adevarat aliment antioxidant. Consumandu-le, sistemul imunitar este fortifiat, iar procesul de imbatranire intarziat. Ciresele contin apa, zaharuri, saruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), o cantitate suficienta de provitamina A (cu rol de intretinere a tesuturilor si de mentinere a acuitatii vizuale), vitaminele B1, B2, B6, C, E, P, acid pantotenic, vitamina PP si fara urma de sodiu.
Un lucru foarte important este faptul ca oamenii de stiinta au inclus ciresele printre alimentele recomandate in cazul cancerului. Acidul elagic, continut de acestea, intarzie aparitia si dezvoltarea tumurilor maligne. Fibrele continute de cirese sunt eficiente mai ales in prevenirea aparitiei cancerului gastric sau al celui de colon. Cea mai mare cantitate de vitamine este continuta de ciresele coapte foarte bine, ajunse la maturitate. De asemenea, este bine de stiut ca 100 de grame de cirese au o valoare energetica de 48 kcal.
Ceaiul din cozi de cirese este cunoscut si apreciat pentru efectul sau diuretic puternic si indeosebi pentru efectele pozitive inregistrate asupra afectiunilor la rinichi. In plus, un studiu recent arata ca posibilitatea de a face un atac de cord este redusa cu 30% daca se consuma in fiecare zi o cantitate de aproximativ 100 g cirese.
Exista insa si interdictii in ceea ce priveste consumul de cirese. Prin urmare, ciresele nu sunt recomandate persoanelor cu diaree si nici diabeticilor, din cauza continutului ridicat de glucide.
Ciresele au un efect de tonifiere si revitalizare a organismului, ajutand la curatarea organismului prin eliminarea toxinelor. De aceea, cura de detoxifiere pe baza de cirese este excelenta. Se consuma ½ kg de cirese, o zi pe saptamana fara a le asocia cu alte alimente. Si sucul de cirese ajuta la eliminarea resturilor alimentare, curatand in acelasi timp intestinele si caile urinare. Consumand suc de cirese durerile musculare sunt atenuate.
Ciresele au rol de reglare a tranzitul intestinal, stimuland in acelasi timp refacerea celulara. Melatonina, hormonul care induce somnul si-i imbunatateste calitatea, se gaseste printre substantele continute de cirese, ele reprezentand si o solutie naturala pentru tratarea insomniilor si pentru asigurarea unui somn linistit. Datorita continutului de potasiu, potasiu care regleaza tensiunea aducand-o la valori normale, sunt recomandate cu incredere persoanelor cardiace..
In cazul durerilor de cap, ciresele zdrobite si aplicate pe frunte, au efect de calmare.
Dar rolul acestor fructe nu se incheie aici. Zdrobite, sub forma de masti, aplicate pe piele, ciresele refac tonusul pielii obosite, catifeland-o si hidratand-o. Mastile naturale de cirese ajuta si la mentinerea tineretii tenului si la oprirea adancirii ridurilor. Ceaiul obtinut prin fierberea cozilor de cirese ajuta la combaterea celulitei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu