Ce culoare va avea “Planeta albastra”?

Pe data de 22 aprilie a fiecarui an, se sarbatoreste Ziua Pamantului. In anul 1970 senatorul american Gaylord Nelson a propus stabilirea unei zile in care sa ne amintim de importanta si valoarea inestimabila a mediului inconjurator.
Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta oriunde in lume. Cu toate ca situatia este deosebit de ingrijoratoare, la nivel inalt se iau foarte putine decizii menite sa stopeze ritmul accelerat de degradare al mediului. O cresterea de peste 2 grade Celsius a temperaturii globale este foarte greu de suportat de catre toti locuitorii planetei.
In fiecare an, mii de specii de plante, animale si insecte se afla in pericol de disparitie. Ecosistemele sunt deosebit de fragile, iar disparitia unei singure specii poate cauza efecte dezastruoase la nivelul intregului sistem.
Schimbarile climatice afecteaza in mod direct plantele, sursa de viata si oxigen. Numeroase plante care hranesc de mii de ani omenirea, nu reusesc sa se adapteze schimbarilor climatice si diferentelor tot mai accentuate de la un sezon la altul, efectul fiind cantitatea in scadere a recoltelor de la an la an.
Raspandirea pe scara larga a plantelor modificate genetic cu scopul de crestere a recoltelor pentru a face fata expansiunii demografice a dus, paradoxal, la pierderea rezistentei plantelor la conditiile aspre de mediu.

» Energia alternativa din prezent satisface numai 13.8% din necesarul total de energie al lumii;
» 97% din apa de pe Terra se afla in oceane;
» 70% din apa dulce existenta pe planeta noastra este stocata in stratul de gheata din Antartica, dar numai 3% din totalul rezervelor de apa poate fi folosit de catre oameni;
» Atmosfera terestra contine in prezent 750 milioane de tone de dioxid de carbon, din care doar 50% este obsorbit de catre paduri si oceane. De aceea se preconizeaza ca temperatura globala va creste in acest secol cu aproximativ 5.8%;
» Comparativ cu oricare alta perioada a istoriei omenirii, in ultimii 50 de ani, oamenii au produs cele mai rapide si extinse schimbari asupra ecosistemelor;
» Desi disparitia unor specii este un proces natural in istoria planetei, activitatea umana a accelerat rata de extinctie de cel putin 100 de ori comparativ cu cauzele naturale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu