Culori care au facut istorie

Sunt unele culori care au devenit embleme recunoscute international. Povestea lor s-a consolidat de-a lungul istoriei si a intrat in cutumele noastre.

De ce rosul este culoarea internationala pentrul semnul STOP?
Semnele rutiere de stop au fost folosite pentru prima data in Detroit, Michigan, in 1915. La inceput, scrisul era negru pe alb, iar pancarta era vizibil mai mica decat cea de acum. In 1924, semnul si-a schimbat culorile, respectiv litere negre pe fond galben. In 1924, a fost elaborat primul cod rutier al Americii, si atunci s-a stabilit pentru prima data ca semnul de stop sa fie reprezentat de litere albe pe fond rosu.
Insa nu atunci s-a folosit pentru prima data rosul ca semnal pentru oprire. A devenit o culoare legata de stop intre 1830 si 1840, cand au inceput sa fie folosite primele semnale luminoase de cale ferata. Initial, rosul insemna stop, verdele insemna atentie, iar albul semnalul pentru libera trecere.

De ce este dolarul american verde?
Banii au inceput sa circule in forma bancnotelor tiparite de catre guvernul federal in America in 1861. Culoarea lor initiala a fost verdele. Cand bancnotele au inceput sa fie folosite in numar mare in 1929, culoarea lor a ramas aceeasi. Aceasta din mai multe considerente: pigmentul verde deja era disponibil in cantitati mari; culoarea era rezistenta schimbarilor chimice; oamenii deja asociau bancnota verde cu stabilitatea si siguranta guvernului.

De ce rozul este pentru fete, albastrul pentru baieti?
Conform site-ului “Gender Specific Colors” se pare ca asocierea genului cu o anumita culoare este o obisnuinta a secolului XX. Dar altii spun ca aceasta diferenta s-a facut cu mult timp in urma, iar lucrurile stateau tocmai pe dos: rozul era pentru baieti si albastrul pentru fete. Si asta pentru ca rozul provenea din rosu, care este o culoare puternica, mult mai potrivita pentru baieti, cum se credea atunci, in timp ce albastrul, care este mai delicat si spalacit, este perfect pentru fete.

De ce M&M cel verde este cel seducator?
Compania Mars a inceput sa comercializele faimoasele sale bombonele de ciocolata M&M inca din 1941. Si in scurt timp, s-au nascut diferite legende in legatura cu bomboanelele si culoarea lor: cele vrezi se crede ca sunt un bun afrodisiac, daca ultima bomboana este rosie poti sa-ti pui o dorinta si se va indeplini, daca este galbena inseamna ca te vei imbolnavi, cele portocalii aduc noroc, iar cele maro ghinion. Toate aceste zvonuri au fost create de catre consumatori, si nu de catre companie.
Zvonul cum ca bomboanele verzi ar fi afrodisiace a pornit in 1970 cand s-a observat ca primele pe care tinerii le alegeau, erau cele verzi, dupa care erau, normal, mai veseli, pentru ca isi satisfaceau pofta de dulce. De asemenea, verdele a fost dintotdeauna culoarea asociata cu sanatate si fertilitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu