Simturile unui nou nascut

VEDEREA. Nou nascutul vede clar ceea ce se afla la 30 cm de ochii lui. Un bebelus la care scoatem limba face la fel. Bebelusul fixeaza cu privirea. El este atras mai ales de figuri, de ceea ce se misca si de culorile contrastante. Bebelusii care sug isi privesc mama in ochi. Privirea este un mod de comunicare precoce intre mama si copil. Cand bebelusul priveste un obraz care se apropie de el, este stimulat pe plan vizual, dar in acelasi timp de modificarea caldurii, miros si de intonatia vocii.

AUZUL. Nou nascutul aude toate zgomotele. El cunoaste vocea mamei sale inca din timpul sarcinii. Zgomotele il calmeaza pe bebelus, vocile in mod special, mai ales daca este vorba de vocea unei femei, sau, si mai bine, despre vocea mamei. Bebelusii se orienteaza de preferinta spre sunetul unei voci dulci. Depistarea surditatii este realizata sistematic in timpul primei saptamani de viata.

MIROSUL. Nou nascutul simte mirosurile. In cursul unor anumite experiente, plasat in mijlocul unor tampoane imbibate cu mirosuri diferite, el se indreapta, prin tarare, spre tampoanele impregnate cu mirosul mamei sale. Mamele sunt chiar sfatuite sa nu isi schimbe parfumul ca sa nu deruteze copilul.

GUSTUL. Bebelusul se obisnuieste cu un anumit tip de lapte. Trecerea de la laptele matern la un altul, sau de la laptele matern la cel artificial este uneori imposibila. Nou nascutul cunoaste gusturile: dulce, sarat, acru, amar. El are in general o anumita preferinta pentru alimentele indulcite si se stramba daca i se pune sare pe limba.

PIPĂITUL. Sensibil la mingaieri, care il calmeaza si il linistesc, copilul cunoaste modul in care este purtat de mama sa. Alaturi de ea el se calmeaza imediat. Cand i se scot hainele si este in pielea goala, incepe sa planga. Poate credeti ca e din cauza ca ii este frig, dar el plange si in camere supraincalzite. Acest gen de plans se datoreaza sentimentului de nesiguranta pe care il resimte cand, dezbracat, copilul nu mai simte hainutele sau scutecele.

ZAMBETUL. La inceput este spontan si reflex. Si bebelusii orbi surad. Nou nascutul zambeste in somn. Surasul relational apare la sfarsitul primei luni. El este declansat de voci, de figuri, de mangaieri si nu este selectiv. Bebelusul zambeste oricui ii vorbeste dragut. In schimb, mai tarziu, in perioada lunii a opta, bebelusul surade numai figurilor cunoscute si in special, mamei sale. Bebelusii surad mai mult cand se raspunde la surasul lor, si sunt luati in brate, mangaiati, li se vorbeste sau li se zambeste. Tendinta lor de a surade se diminueaza daca nu li se raspunde. Surasul este, pana la zece luni unul dintre principalele semne ale satisfactiei bebelusului.

GANGURITUL. Apare in jurul celei de-a cincea saptamani. Aceasta forma de comunicare orala este cu desavarsire mai apreciata decat strigatele. La fel ca si surasul, ganguritul este mai intens cand i se raspunde. Se poate, inca din luna a doua sa se discute cu bebelusul prin imitarea reciproca a sunetelor. Pentru aceasta, vocea mamei este mult mai eficace decat celelalte. Cu cat cei din jur converseaza, mai mult cu bebelusul, cu atat mai mult acesta imita sunetele si isi mareste repertoriul vocal. Se considera ca bebelusul de trei luni dispune de 75 de sunete pe care le produce in diferite momente, cand se joaca, sau cand este singur in patul sau, cand doarme sau cand este scos la plimbare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu