Istoria zilei pacalelilor

Despre originea Zilei pacalelilor nu exista dovezi clare in istorie, si ceea ce stim astazi despre aceasta sarbatoare poate sa fie de fapt tot doar o pacaleala foarte bine elaborata.
Cel mai veche referire la aceasta zi se pastreaza din 1582, in Franta. Pana atunci, anul nou se sarbatoarea timp de opt zile, incepand cu 25 martie si culmina pe 1 aprilie. Insa in acel an s-a trecut la calendarul gregorian si Anul Nou a fost mutat pe 1 ianuarie.
Cum in acea vreme vestile circulau extrem de lent, unii oameni nu au aflat despre schimbarea calendarului sau altii au refuzat sa-l accepte, si astfel au continuat sa sarbatoreasca noul an pe 1 aprilie. Toti acestia au fost porecliti de catre cei care erau deschisi schimbarii si trecusera la noul calendar, ca fraieri, devenind in scurt timp subiectul glumelor si farselor. Cu trecerea timpului, intreaga lume a trecut la noul calendar, insa nimeni nu a vrut sa renunte la ocazia de a face farse celor apropiati, asa ca, in fiecare an, de 1 aprilie, au continuat sa faca glume unii pe seama altora.
Farse banale, cum ar fi sa schimbi alarma de la ceas sau sa pui sare in cafea in loc de zahar, dar si glume elaborate, facute chiar public, unele avand consecinte nebanuite. Cea care a facut istorie este recolta de spaghete elvetiene, fiind una dintre cele mai faimoase farse facute vreodata. In 1957 in timpul programului TV de stiri din Marea Britanie, Panorama, o emisiune foarte respectabila a fost prezentat un material despre recolta de spaghete din acel an din Elvetia, care depasise toate asteptarile. Parand ca prezinta un material foarte bine documentat, Richard Dimbleby, moderatorul emisiunii, vorbea despre modul in care se recolteaza spaghetele in Elvetia, si cat de mult se diferentiaza de cel din Italia, despre motivele pentru care in acel an productia era atat de bogata, dand vina pe un asa-numit gandac al spaghetelor, despre cum spaghetele cresc in copaci, si daca au marimi uniforme sau nu. Comentariul sau era acompaniat de imagini cu o familie de fermieri care recolta spaghete din copaci.
Cu toate ca aceasta stire a fost difuzata doar o data, si doar pe 1 aprilie, in saptamanile care au urmat redactia a primit nenumarate scrisori de la oameni care vroiau sa afle mai multe despre cultivarea spaghetelor si cum ar putea sa le planteze si ei in propriile gradini. Realizatorii emisiunii nu au pus capat farsei nici atunci, ci au raspuns scrisorilor in genul urmator: asezati intr-o cutie cu suc de rosii spaghetele, dupa care ingropati cutia in pamant langa un copac, si rugati-va sa aveti recolta anul asta.
Acum ne intrebam cum a fost posibil ca aceste bazaconii sa fie crezute de catre telespectatori. Trebuie sa avem in vedere ca in anii '50 spaghetele erau vazute ca ceva exotic despre care nu se stia mai nimic. Chiar si directorul general al BBC Ian Jacob, a fost pacalit de acesta farsa. Cel care a avut acesta idee a fost un cameraman al emisiunii Panorama, Charles de Jaeger, dupa ce si-a adus aminte cum invatatoarea a ras de el in fata clasei cand a spus ca el crede ca spaghetele cresc in copaci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu