Cei mai mari impostori ai istoriei



Omul care a vandut Turnul Eiffel
Victor Lustig (1890-1947) se pare ca este unul dintre cei mai mari escroci din istorie. Si-a inceput cariera de sarlatan vanzand o masina de imprimat bani la pretul de 30.000 de dolari, insa aceasta nu functiona.
Insa ideea pentru cea mai importanta smecherie i-a venit in 1925 in timp ce citea ziarul. Intr-unul din articole se vorbea despre problemele pe care le avea primaria in a intretine Turnul Eiffel. Asa ca s-a prefacut a fi un reprezentant al Ministerului Postelor si Telegrafului si a invitat sase vanzatori de fier vechi sa discute despre o posibila afacere.



Lustig le-a spus acestora ca intretinerea turnului era atat de costisitoare incat nu mai era posibila pastrarea lui si ca se doreste sa fie vandut la fier vechi. Le-a explicat ca in 1889, cand fusese contruit, nimeni nu-si planificase ca turnul sa fie o constructie permanenta si ca acum era timpul sa-l darame. Astfel, in urma unei licitatii, a vandut turnul Eiffel unuia dintre comercianti, dupa care a luat trenul spre Viena cu o valiza plina cu bani. Cand si-a dat seama ca fusese escrocat, cumparatorului i-a fost atat de rusine, incat nu a depus plangere la politie.
Dupa un timp, Lustig s-a intors la Paris si a pus la cale o a doua vanzare a turnului, care i-a reusit din nou. De data aceasta cel pacalit a povestit totul politiei iar Lustig a fost fortat sa paraseasca Europa si sa fuga in America.
Aici, dupa cativa ani, Lustig l-a convins pe Al Capone sa investeasca 40.000 de dolari in niste actiuni. Lustig a pastrat banii lui Capone intr-un seif timp de doua luni, dupa care i i-a returnat, spunandu-i ca actiunile in care investise au scazut la bursa, dar ca este doar vina lui si ca ii inapoiaza banii investiti. Impresionat de integritatea lui Lustig, Capone i-a dat drept rasplata 5.000 de dolari. Asta fusese planul lui Lustig de la bun inceput.
In 1907, Lustig a ajuns in Statele Unite unde a inceput sa faca o multime de escrocherii, insa norocul nu i-a mai suras. A fost prins si trimis la inchisoarea Alcatraz.

Frank Abagnale, prinde-ma daca poti
Pentru cine a vazut filmul "Catch me if you can" cu Lenardo DiCaprio stie deja povestea lui Frank William Abagnale, Jr. Nascut la 27 aprilie 1948, Abagnale a fost unul dintre cei mai faimosi impostori ai anilor '60 timp de cinci ani. Prima inselatorie a fost sa printeze propriile cecuri, copii perfecte ale originalelor. Timp de doi ani, Abagnale s-a prefacut a fi pilot pentru Pan Am, obtinand astfel zboruri gratuite in jurul lumii.
Apoi, s-a prefacut a fi un pediatru timp de 11 luni intr-un spital din Georgia, purtand numele de "Frank Williams". De asemenea, a falsificat o diploma de drept de la Universitatea Harvard, a trecut examenul pentru a intra in barou si a primit un loc de munca la judecatoria din Louisiana.
In 5 ani si-a schimbat de 8 ori identitatea, lucrand in diferite domenii, dar a folosit chiar mai multe nume false pentru a putea scoate bani din banci, peste 2.5 milioane de dolari din 26 de tari. Isi cheltuia toti banii cu insotitoare de zbor, mancand la restaurante scumpe, imbracandu-se cu haine de firma si pregatindu-se pentru urmatoarea escrocherie.

Christopher Rocancourt, francezul Rockefeller
Christophe Thierry Rocancourt (nascut in 1967) este un impostor care a fraierit mai multi oameni influenti pretinzand ca este un membru al familiei Rockefeller. Mama sa era o prostituata iar tatal alcoolic, parinti care l-au dus la varsta de 5 ani la un orfelinat si au uitat de el. A fugit de acolo si a ajuns la Paris unde a facut prima sa inselatorie: a falsificat niste acte de proprietate asupra unor pamanturi pe care nu le avea, reusind sa vanda proprietatile fictive cu 1.4 milioane de dolari, dupa care a fugit in America.
In Los Angeles, a pretins ca este un producator de filme, campion de box sau om de afaceri capitalist. A pretins ca este fie fiul Sophiei Loren, nepotul lui Oscar de la Renta sau al lui Dino de Laurentiis si se credea ca are relatii cu diferite celebritati. S-a casatorit cu modelul Playboy, Pía Reyes, cu care a avut un fiu, Zeus.
Mutandu-se in Canada, Rocancourt si-a scris autobiografia in care isi ridiculiza victimele. In martie 2002 a fost extradat la New York. A pledat vinovat pentru 3 dintre 11 acuzatii incluzand furt, contrabanda, sperjur si mita. Iar averea sa se crede ca ajungea la 40 milioane de dolari.

Ferdinand Demara, marele impostor
Ferdinand Waldo Demara (1921-1982), cunoscut cu porecla de Marele impostor, a escrocat o multime de oameni, de la calugari si chirurgi la gardieni de inchisoare. In 1941 s-a inrolat in armata americana cand si-a inceput o noua viata, cu o noua identitate, imprumutand numele unui coleg, Anthony Ignolia.
Dupa care si-a inscenat moartea si-a imprumutat un alt nume, Robert Linton French, devenind un psiholog cu inclinatii religioase. A fost prins si trimis la 18 luni de inchisoare.
Dupa ce a iesit din inchisoare, a inceput o viata pseudo-academica. A fost, printre altele, inginer, ajutor de serif, asistent al unui paznic din inchisoare, doctor, psiholog, avocat, expert in cresterea copiilor, un calugar benedictin, editor, cercetator pentru gasirea leacului impotriva cancerului, profesor. Din toate aceste profesii nu a castigat bani si nici respectul oamenilor.

Milli Vanilli, trupa care nu putea sa cante
Milli Vanilli o formatie de muzica pop la moda, compusa din Fab Morvan si Rob Pilatus, s-a format in Germania la jumatate anilor '80. Si-au castigat repede faima in toata lumea iar in 1990 au casigat un premiu Grammy pentru cel mai bun debut.
Insa in acelasi an, in timpul unei reprezentatii live inregistrata de MTV, in timp ce cantau "Girl You Know It's True" le-a sarit discul, urmand unul dintre cele mai penibile momente din istoria muzicii.
Atunci s-a aflat adevarul: cantecele celor de la Milli Vanilli erau create de catre Frank Farian folosind vocile altor cantareti, Morvan si Pilatus fiind incapabili sa cante si o nota. Dupa aceasta li s-a retras premiul Grammy si li s-au intentat 26 de procese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu