Stiinta ne joaca feste


Oare putem avea incredere in descoperirile oamenilor de stiinta? Cat este adevar si cat minciuna si orgoliu din ceea ce se sustine ca este de necontestat?

Marea farsa preistorica
Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului XX fusese dovedirea clara ca anumite forme sociale primitive de organizare in pesteri, inca se mai pastrau in Filipine pana in 1971. Se credea ca grupul de oameni care traise izolat in acea pestera isi pastrase un mod de viata similar cu cel al oamenilor preistorici in cauza ca forma de secole o comunitate inchisa care nu avusese legatura cu lumea din afara. Astfel se putea demonstra ca in lipsa socializarii si educatiei, oamenii se nasc si pot ramane la un stadiu preistoric de dezvoltare.
Daca vi se pare ca este imposibil ca in 1971 cineva sa mai traiasca ca in epoca de piatra, aveti dreptate sa fiti sceptici. S-a dovenit mai tarziu ca cercetatorii care “descoperisera” acest grup, platisera niste localnici sa traiasca in pesteri si sa se comporte ca oamenii de Neanderthal. Insa aceasta descoperire s-a dovedit a fi o farsa abia in 1983.

Cea mai ciudata selectie naturala
La jumatatea anilor '80, in Marea Britanie, naturalistii s-au vazut pusi in fata unui fenomen curios: din cauza poluarii provenite de la fabrici, scoarta copacilor se innegrea constant, fapt care, se credea, ducea la scaderea numarului de exemplare de molii deschise la culoare fata de cele inchise.
Cum teoria evolutiei era in plina voga, se credea ca din cauza schimbarii culorii copacilor, moliile albe erau mai usor de observat de catre pasari si astfel erau prinse mai repede de catre pradatorii lor. Bernard Kettlewell si-a pus in minte sa dovedeasca cu orice pret aceasta teorie: dupa studii amanuntite in paduri, unde a facut observatii pentru a demonstra ca, intr-adevar, pasarile preferau exemplarele de molii deschise fata de cele inchise, la sfarsit a redactat o teza in care sustinea ca, pe baza observatiilor, a demonsrat ca moliile deschise erau prinse de doua ori mai mult decat cele inchise.
Insa, cu timpul, s-au gasit trei probleme in argumentatia lui:
1) Kettlewell lipea de copaci molii albe moarte pentru ca pasarile sa le manance pe ele si nu pe suratele negre cat se poate de vii si de sprintene,
2) diferenta dintre speciile de molii albe si negre nu este atat de mare incat o pasare sa o remarce,
3) in mod normal pasarile nu se hranesc cu molii de pe trunchiurile copacilor.
Chiar si dupa ce s-au aratat aceste neconcordante, multi oameni de stiinta sustin in continuare teoria, fiind un exemplu simplu pentru selectia naturala.

Uriasul din Cardiff
Se pare ca mitul uriasilor care au trait pe pamant cu milenii in urma a fascinat omenirea dintotdeauna. Dupa o discutie aprinsa cu un cleric care sustinea cu tarie ca exista dovezi in Biblie ca aceste fiinte ar fi existat, cercetatroul George Hull s-a gandit sa-si bata joc de intreaga lume academica. A sculptat in ghips un om cu o inaltime de peste trei metri, pe care apoi l-a ingropat adanc in pamant.
Dupa un an, in 1869, Hull s-a prefacut ca in urma unor sapaturi arheologice, ar fi facut importanta descoperire a gigantului. Toti cei stransi sa priveasca aceasta raritate, nu s-au gandit nicio clipa ca acela nu este trupul fosilizat al unui urias, ci doar o statuie din ghips. Dar farsa a urcat la un nivel mult mai inalt, cand academicienii de la Yale au cercetat-o si au ajuns la concluzia ca este un original. Dupa ce a fost expusa publicului pentru destul de mult timp, Hull a considerat ca sarlatania lui merge totusi prea departe, si s-a hotarat sa-i puna capat. Pentru a scapa nepedepsit, s-a prefacut stupefiat la aflarea ca uriasul expus este o copie a descoperirii sale si ca originalul i-a fost furat. Si toata lumea l-a crezut din nou.

(Aproape) Totul despre sex
Studiile din anii '50 ale lui Alfred Kinsey sunt considerate cartile de capatai ale secolului XX cand vine vorba despre explicarea sexualitatii umane. Probleme tabu ca homosexualitatea, bisexualitatea, adulterul si legatura dintre experientele copilariei si viziunea despre sex a adultului erau explicate mai liber ca niciodata. Insa, conform lui Judith Reisman, cercetarea si teoriile lui Kinsey se bazau de fapt pe o metoda stiintifica extrem de defectuoasa. Se pare ca acesta si-a obtinut datele prin intervievarea, in majoritate, a detinutilor si din rapoartele psihologice ale pedofililor si nu din observatii asupra comportamentului persoanelor cu o viata sexuala normala. Ca urmare, 67% dintre teoriile sale despre homosexualitate nu au fost, mai tarziu, confirmate. Cu toate acestea, studiile lui Kinsey raman cele mai citate cand vine vorba despre comportamentele sexuale.

Idei stupide de afaceri online


Mail catre Mos Craciun
Ei, ideea asta cum vi se pare? Fa-ti o adresa postala de Polul Nord, Alaska, prefa-te ca esti Mos Craciun si taxeaza-i pe parintii care vor ca, de Craciun, copiii lor sa primeasca o scrisoare de la Mosul cu 10 dolari. Byron Reese a trimis din 2001 peste 200.000 de scrisori de cand si-a inceput aceasta afacere, iar acum este milionar in dolari.

Doggles
Creaza ochelari pentru caini si vinde-i online. Vi se pare cea mai tampita idee pentru o afacere? Atunci nu aveti spirit inteprinzator. Cei care s-au gandit la o astfel de afacere sunt acum milionari, si-au extins afacerea si au si sute de magazine in toata lumea cu imbracaminte si accesorii pentru caini.

Mingii pentru antene
Nu te-ai gandit vreodata sa faci mingii cu fete zambitoare pentru antenele de masina, nu? Si nici nu te-ai gadit sa le vinzi online. Si, mai ales, nici prin cap nu ti-ar fi trecut ca te-ar putea imbogati. Multi nu s-ar fi gandit la asa ceva. De asta Jason Wall a avut succes cu afacerea sa, pentru ca a fost primul si singurul cu o asemenea imaginatie, iar acum este milionar.

Cand ai AS-ul in maneca
Creaza un pachet de carti de joc pe care sa desenezi exercitii de fitness. Apoi vinde pachetele la 18,95 dolari bucata. Ti se pare o idee fara sorti de izbanda? Insa instructorul de fitness Phil Black a fost de alta parere si a castigat peste 4,5 milioane de dolari cu aceasta afacere.

Gandeste pozitiv
Paul Graves si Brandon Koechlin s-au gandit ca persoanele cu HIV isi gasesc foarte greu un partener de viata, asa ca au creat un site de matrimoniale pentru ele. Nu, nu este chiar un gest filantropic, din moment ce au avut castiguri de 110.000 dolari, fara sa spere macar ca in doi ani vor fi inscrise ca membri 50.000 de persoane pe site-ul lor.

Scutece artistice
Christie Rein se saturase sa poarte dupa ea scutece in pungi frigorifice. Vroia ceva mic, cu stil in care sa poarte scutecele, asa ca in noiembrie 2004, a proiectat o geanta speciala, suficient de mare pentru a incapea in ea un pachet de servetele umede si patru scutece. In 2005 micuta sa companie Diapees & Wipees a avut castiguri mai mari de 180.000 dolari. Iar acum creaza 22 modele diferite de genti pe care le vinde pe intreg Globul la pretul de 14,99 dolari.

TruGamerz
Huse pentru console playstation si captuseala din gel pentru joystick. Credeti ca nimeni nu ar cumpara asa ceva? Mai ganditi-va o data. Aceasta idee a fost atat de bine primita, incat pana si Target.com si Walmart.com le-au inclus in cataloagele lor online si au vanzari de peste jumatate de milion de dolari anual.

Lucky Wishbone Co.
Wishbones - osul in forma de V de la pieptul puiului, pe care il rupi in doua impreuna cu inca o persoana si cine nimereste bucata mai mare i se implineste dorinta. Un obicei cu radacini puternice la americani. Atat de puternice incat acum s-au inventat si wishbones false. Cine ar avea nevoie de asa ceva? Se pare ca multi din moment ce Ken Ahroni, cel care a pornit aceasta afacere, produce 30.000 de astfel de oase pe zi si le vinde cu 3 dolari osul.