MULTIPLE CHOICE
1) Dreptul Parlamentar institutional se referă la:
1 organele de lucru ale Parlamentului
2 regulile specifice procesului de legiferare
3 statutul parlamentarilor
ANS: 1
2) Dreptul Parlamentar al procedurilor parlamentare cuprinde:
1 organele de lucru ale Parlamentului
2 statutul parlamentarilor
3 regulile specifice procesului de legiferare
ANS: 3
3) Izvoarele Dreptului Parlamentar sunt:
1 Constitutia, legea, regulamentele Camerelor, cutuma
2 Constitutia, legea, regulamentele Camerelor
3 legea, regulamentele Camerelor, ordonata Guvernului
ANS: 1
4) Regulamentele Camerelor reglementează:
1 rolul Parlamentului în sistemul constitutional
2 raporturile dintre Parlament si justitie
3 organizarea si functionarea internă a fiecărei Camere
ANS: 3
5) Regulamentele Camerelor se adoptă cu votul:
1 majoritătii absolute a membrilor Camerei
2 a 2/3 din numărul membrilor Camerelor
3 majoritătii simple a membrilor Camerei
ANS: 1
6) Regulamentele Camerelor sunt adopte:
1 în baza legii
2 direct pe temeiul Constitutiei
3 prin lege
ANS: 2
7) Care din următoarele cutume au fost acceptate de practica parlamentară românească:
1 prezentarea raportului anual al Curtii de Conturi
2 numirea Avocatului Poporului de către Senat
3 mesajul Presedintelui României, după depunerea jurământului
ANS: 3
8) Care din următoarele atributii ale preseintelui Camerei sunt neutru politic:
1 sesizarea Curtii Constitutionale
2 toate atributiile presedintelui Camerei sunt neutre politic
3 prezidarea lucrărilor
ANS: 3
9) Autonomia financiară este dată de faptul că:
1 bugetul Camerei este aprobat de Guvern
2 bugetul Camerei este controlat periodic de Curtea de Conturi
3 fiecare Cameră îsi adoptă un buget propriu, parte integrantă a bugetului de stat
ANS: 3
10) Principiul specializării se concretizează în:
1 faptul că parlamentarii pot să-si exercite mandatul numai în Camera în care au fost alesi, cu exceptia initiativei legislative
2 sedinta comună a Camerelor
3 censul de vârstă
ANS: 1
11) Legitimitatea principiului majoritatea decide, opozitia se exprimă este:
1 electivă
2 bicameralismul
3 alternanta la putere
ANS: 1
12) Organele de lucru ale Camerei se constituie de către:
1 liderii grupurilor parlamentare
2 plenul Camerei
3 presedintele Camerei si Biroul permanent
ANS: 2
13) Organele de lucru ale Camerelor sunt alcătuite pe baza:
1 bicameralismului
2 reprezentării proportionale a structurii politice a Camerei
3 exclusiv a majoritătii politice
ANS: 2
14) Principalele organe de lucru ale Camerei sunt:
1 presedintele Camerei, biroul permanent, comisiile parlamentare
2 grupurile parlamentare, delegatiile parlamentare, presedintele Camerei
3 Biroul permanent, plenul Camerei, grupurile parlamentare
ANS: 1
15) Reguli pentru a se asigura caracterul deliberativ al sedintelor
1 alternanta punctelor de vedere
2 prezenta în sală a liderilor grupurilor parlamentare
3 prezenta în sală a reprezentantilor mass
ANS: 1
16) Presedintele Camerei este ales de:
1 plen, pe durata sesiunii ordinare
2 liderii grupurilor parlamentare, pe durata legislaturii
3 plen, pe durata legislaturii
ANS: 3
17) Care din următoarele atributii ale presedintelui Camerei au caracter politic:
1 acordarea cuvântului
2 proclamarea rezultatului votului
3 primirea jurământului unor demnitari
ANS: 3
18) Presedintele Camerei poate fi revocat de:
1 liderii grupurilor parlamentare
2 plen
3 Guvern
ANS: 2
19) Chestorii:
1 prezintă Biroului permanent proiectul de buget si executia bugetară
2 întocmesc lista înscrierilor la cuvânt
3 numără voturile
ANS: 1
20) Secretarii:
1 asigură mentinerea ordinii în sedintele plenului
2 efectuează apelul nominal
3 exercită controlul financiar asupra cheltuielilor
ANS: 2
21) Biroul permanent este alcătuit din:
1 liderii grupurilor parlamentare si presedintele Camerei
2 presedintele Camerei, un reprezentant al Guvernului, secretari si chestori
3 presedintele Camerei, vicepresedinti, secretari si chestori
ANS: 3
22) Biroul permanent al Camerei:
1 lucrează numai în cadrul sesiunilor parlamentare
2 are o activitate permanentă
3 lucrează numai la propunerea presedintelui Camerei
ANS: 2
23) Biroul permanent al Camerei
1 exercită initiativă regulamentară
2 reprezintă pe plan intern si extern Camera
3 decide revocarea din functie a presedintelui Camerei
ANS: 1
24) Biroul permanent al Camerei:
1 exercită initiativă legislativă în domeniul legilor constitutionale
2 decide revocarea din functie a presedintelui Camerei
3 poate cere întrunirea Parlamentului în sesiune extraordinară
ANS: 3
25) Comitetul ordinei de zi functionează:
1 numai la Camera Deputatilor
2 numai la Senat
3 atât la Camera Deputatilor, cât si la Senat
ANS: 1
26) Comitetul ordinei de zi este alcătuit din:
1 liderii grupurilor si presedintele Camerei Deputatilor, care prezidează fără drept de vot
2 liderii gurpurilor parlamentare si presedintii comisiilor
3 liderii grupurilor parlamentare si un reprezentant al Guvernului
ANS: 1
27) Comitetul ordiniei de zi:
1 prezintă Camerei spre adoptare proiectul ordinei de zi
2 convoacă Camera pentru sedinta de vot
3 aprobă săptămânal ordinea de zi si programul de activitate
ANS: 3
28) Comisiile parlamentare:
1 au o componentă stabilită de presedintele Camerei
2 au o componentă stabilită prin acordul liderilor grupurilor parlamentare si aprobată de plen
3 au o componentă aleatorie
ANS: 2
29) Organele de lucru ale comisiei sunt:
1 Biroul comisiei, presedintele,vicepresedintele, secretarii, cenzorii, reprezentantii Guvernului
2 presedintele, vicepresedintele, cenzorii, secretarii
3 presedintele,vicepresedintele, Biroulul comisiei, secretarii
ANS: 3
30) Reguli specifice procedurii de vot:
1 presedintele Camerei votează ultimul
2 Biroul permanent amână votarea dacă nu este întrunit cvorumul
3 votul se poate delega, însă numai colegilor de partid
ANS: 1
31) Nu sunt izvoare ale dreptului parlamentar :
1 Cutuma
2 Jurisprudenta
3 Constitutia
ANS: 2
32) Biroul comisiei:
1 stabileste ordinea de zi a fiecărei sedinte
2 conduce sedintele comisiei
3 tine evidenta prezentei parlamentarilor la sedintele comisiei
ANS: 1
33) Comisiile parlamentare:
1 au putere decizională în ceea ce priveste legile cu caracter tehnic
2 pregătesc decizia plenului
3 pregătesc decizia prezentată în plen de către presedintele Camerei
ANS: 2
34) La sedintele comisiei:
1 pot participa initiatorii lucrărilor, reprezentantii comisiilor de avizare
2 pot participa numai membrii comisiei si reprezentantii mass-media
3 accesul membrilor Guvenului este interzis
ANS: 1
35) Cvorumul pentru desfăsurarea legală a lucrărilor comisiei este:
1 majoritatea de 1/3 la Senat si absolută la Camera Deputatilor
2 majoritatea absolută la ambele Camere
3 din dispozitia presedintelui Camerei
ANS: 2
36) Comisiile lucrează:
1 în paralel cu plenul, dacă în programul de activitate nu se prevede altfel
2 numai când nu lucrează plenul
3 numai în timpul vacantelor parlamentare, când plenul nu lucrează
ANS: 1
37) Participarea la lucrările comisiei este
1 facultativă
2 obligatorie
3 în functie de amploarea problemelor aflate pe ordinea de zi
ANS: 2
38) Comisia permanentă sesizată în fond:
1 se pronuntă motivat asupra amendamentelor
2 avizează proiectele pe care le analizează
3 nu poate efectua anchete în nici un domeniu
ANS: 1
39) Consecinte ale principiului majoritatea decide, opozitia se exprimă:
1 constructia autocratica
2 critica procesului de guvernare
3 unicameralismul
ANS: 2
40) Care din următoarele comisii sunt comune ambelor Camere:
1 comisia pentru industrie si servicii
2 comisia Parlamentului României pentru integrare europeană
3 comisia juridică
ANS: 2
41) Comisiile speciale:
1 pot fi alese pentru orice domeniu sau pentru orice problemă concretă
2 sunt formate din parlamentarii care nu fac parte din comisiile permanente
3 nu pot fi înfiintate pentru avizarea sau elaborarea unui proiect
ANS: 1
42) Comisiile de mediere:
1 sunt comisii permanente fiind alcătuite din 5 senatori si 5 deputati si conduse de vicepresedintii
Camerelor
2 se înfiintează în cadrul procedurii de mediere dintre Camere în procesul adoptării legii
constitutionale, pentru concilierea divergentelor dintre Camere
3 au ca scop medierea divergentelor cu Guvernul
ANS: 2
43) Comisiile de anchetă:
1 au ca scop obtinerea de informatii asupra unui subiect determinat, în orice domeniu de activitate
economico-socială, pentru realizarea controlului parlamentar
2 au atributii jurisdictionale putând declansa începerea actiunii penale
3 sunt formate din parlamentarii care nu fac parte din comisiile permanente
ANS: 1
44) Grupurile parlamentare:
1 reprezintă o structură bazată de afinitate politică
2 sunt subordonate din punct de vedere juridic partidelor reprezentate în Parlament
3 sunt autonome fată de partidele reprezentate în Parlament
ANS: 1
45) Crearea grupurilor parlamentare:
1 reprezintă o facultate, nu o obligatie
2 se realizează cu aprobarea Biroului permanent al Camerei
3 se face indiferent de numărul parlamentarilor ce le compun
ANS: 1
46) Trecerea de la un grup parlamentar la altul:
1 este permisă numai cu acordul Biroului permanent
2 este interzisă
3 este permisă numai cu acordul liderilor grupurilor respective
ANS: 2
47) Parlamentarii alesi ca independenti sau deveniti independenti prin părăsirea grupurilor parlamentare:
1 nu se pot asocia între ei pentru constituirea unui grup parlamentar
2 se pot asocia între ei pentru constituirea unui grup parlamentar
3 nu pot să facă parte din nici un grup parlamentar
ANS: 1
48) Grupurile parlamentare
A. sunt expresia unui drept de asociere
B. sunt structuri rezultate pe bază electivă
C. sunt autonome din punct de vedere juridic fată de partidele reprezentate în Parlament
1 A+B
2 B+C
3 A+C
ANS: 2
49) Grupul parlamentar poate:
1 prezenta amendamente în numele membrilor săi
2 propune Biroului permanent data începerii sesiunii permanente
3 sesiza Curtea Constitutională printr-o obiectie de neconstitutionalitate
ANS: 1
50) Mandatul parlamentar este:
1 reprezentativ, de drept public, irevocabil
2 imperativ, de drept privat, revocabil
3 rezultat din acordul dintre electorat si parlamentar
ANS: 1
51) Parlamentarul :
1 reprezintă întregul corp electoral
2 este obligat să voteze în conformitate cu politica partidului din care face parte
3 reprezintă numai pe alegătorii circumscriptiei care l-au ales
ANS: 1
52) Parlamentarul:
1 răspunde juridic fată de partidul pe care îl reprezintă
2 răspunde juridic în fata electoratului care l-a votat
3 răspunde politic în fata partidului si corpului
ANS: 3
53) Care din următoarele aspecte asigură protectia minoritătii politice:
1 obligativitatea parlamentarilor de a tine legătura cu mass media
2 liberul acces al parlamentarilor la procedura parlamentară
3 bicameralismul
ANS: 2
54) Parlamentarul intră în exercitiul mandatului său:
1 de la data eliberării certificatului doveditor al alegerii
2 de la data prezentării la Parlament
3 de la data întrunirii legale a Camerei, sub conditia validării
ANS: 3
55) Camerele sunt legal constituite:
1 dată cu validarea a cel putin două treimi din mandate
2 de la data depunerii jurământului de către toti parlamentarii
3 după publicarea rezultatelor alegerilor
ANS: 1
56) Durata mandatului Camerelor:
1 este, ca regulă, de 4 ani
2 poate fi prelungită pentru adoptarea unei legi constitutionale
3 poate fi preluingită prin decret prezidential în caz de catastrofă sau război
ANS: 1
57) Dizolvarea Parlamentului se face:
1 de către liderii grupurilor parlamentare
2 în caz de criză guvernamentală
3 singură dată într-o legislatură
ANS: 2
58) Încetarea mandatului parlamentar individual se face prin:
1 pierderea drepturilor electorale
2 părăsirea partidului pe listele căruia a ajuns parlamentar
3 numirea în functia de ministru
ANS: 1
59) Care din următoarele drepturi ale parlamentarilor au un continut politic
1 dreptul de a beneficia de imunitate parlamentară
2 libertatea de exprimare
3 liberul acces la informatii
ANS: 2
60) Indemnizatia parlamentară :
1 este negociabilă
2 este de ordine publică
3 poate fi refuzată de parlamentar
ANS: 2
61) Care din următoarele sanctiuni disciplinare sunt aplicate de plenul Camerei:
1 interzicerea participării la lucrări pentru o perioadă de timp
2 chemarea la ordine
3 eliminarea din sală
ANS: 1
62) Protectia mandatului parlamentar împotriva presiunilor alegătorilor si ale partidului cu sprijinul căruia a intrat în Parlament se face prin:
1 imunitatea parlamentară
2 interdictia mandatului imperativ
3 sistemul de incompatibilităti
ANS: 2
63) Parlamentarul este incompatibil cu functia de:
1 Presedinte al Uniunii Avocatilor din România
2 ministru
3 primar
ANS: 3
64) Incompatibilitătile:
1 au caracter absolut, împiedicând candidatura
2 presupun optiunea parlamentarului
3 atrag nulitatea mandatului
ANS: 2
65) Imunitatea:
1 reprezintă un drept subiectiv al parlamentarului
2 poate fi refuzată de parlamentar
3 are caracter obiectiv si imperativ, protejând mandatul parlamentar
ANS: 3
66) Ridicarea imunitătii parlamentare se face de către:
1 presedintele Camerei, la propunerea Guvernului
2 plenul Camerei, la cererea ministrului justitiei
3 comisia juridică, la cererea presedintelui Camerei
ANS: 2
67) Ridicarea imunitătii parlamentare se face:
1 prin votul cu bile al majoritătii membrilor săi
2 prin votul deschis al majoritătii simple a Camerei
3 prin decizia presedintelui Camerei
ANS: 1
68) Competenta Parlamentului este limitată de:
1 vointa politică a majoritătii parlamentare
2 suprematia Constitutiei si principiul separatiei puterilor
3 programul de guvernare
ANS: 2
69) Parlamentul îsi partajează competenta cu Guvernul în privinta:
1 revizuirii Constitutiei
2 initiativei legislative în materia bugetului
3 instituirii măsurilor exceptionale
ANS: 2
70) Întinderea legitimitătii constitutionale a functiei de legiferare este limitată de:
1 nucleul dur al Constitutiei
2 excluderea interventiei altor autorităti în procesul de legiferare
3 vointa presedintilor Camerelor
ANS: 1
71) Controlul parlamentar:
1 este nelimitat si deplin
2 poate privi doar anumite domenii stabilite de regulamente
3 necesar, deplin , dar limitat de separatia puterilor
ANS: 3
72) Functia externă a Parlamentului se referă la:
1 negocierea si semnarea tratatelor internationale
2 aprobarea, în conditiile legii, a stationării trupelor străine
3 aprobarea înfiintării sau desfiintării misiunilor diplomatice
ANS: 2
73) Care din următoarele acte ale Parlamentului au caracter exclusiv politic:
1 declaratia, apelul, mesajul
2 legea, hotărârea, regulamentul
3 motiunea de cenzură
ANS: 1
74) Care din următoarele afirmatii este adevărată:
1 legea constitutională se promulgă si se publică în M. Of.
2 legile ordinare se adoptă doar de Camera inferioară
3 legile organice se adoptă cu majoritate absolută
ANS: 3
75) Regulamentul parlamentar:
1 este un act fără caracter normativ
2 este un act specific autonomiei parlamentare
3 este supus promulgării si publicării în M.Of.
ANS: 2
76) Care din următoarele acte ale Parlamentului au caracter intern:
1 raportul comisie sesizate în fond
2 motiunea de cenzură
3 hotărârea de ridicare a imunitătii parlamentare
ANS: 1
77) Legislatura:
1 este perioada în care plenul se poate întruni în sedinte
2 desemnează durata mandatului colectiv al Parlamentului
3 are o durată de un an calendaristic
ANS: 2
78) Care din următoarele afirmatii privind sesiunea parlamentară este adevărată:
1 este perioada în care plenul se poate întruni în sedinte
2 poate fi dizolvată numai o singură Cameră
3 sesiunea ordinară poate fi întreruptă la cererea presedintelui Camerei
ANS: 1
79) Deschiderea sesiunii ordinare are ca efect:
1 alegerea unui nou birou permanent, cu exceptia presedintelui Camerei
2 adoptarea unor noi regulamente de organizare si functionare
3 numirea unui nou presedinte al Camerei
ANS: 1
80) Sesiunea extraordinară:
1 este pentru o ordine de zi determinată
2 se convoacă la cererea presedintelui Camerei sau a unui sfert din numărul membrilor
3 poate depăsi termenul maxim până la care se convoacă sesiunea ordinară
ANS: 1
81) Sedinta :
1 ca regulă, nu sunt publice
2 reprezintă forma de constituire a Camerei în reuniune plenară
3 ca regulă, se desfăsoară pe parcursul a trei zile din săptămână
ANS: 2
82) Plenul Camerei este alcătuit din:
1 din organele de lucru si liderii grupuilor parlamentare
2 numărul minim de parlamentari prevazut prin lege organica
3 totalitatea parlamentarilor
ANS: 3
83) La Senat ordinea de zi se aprobă de:
1 plenul Camerei
2 Comitetul ordinii de zi
3 Preşedinte
ANS: 1
84) La întocmirea si aprobarea ordinii de zi se acordă prioritate:
1 aprobării ordonantelor de urgentă
2 dezbaterii proiectelor de legi organice
3 aprobării ordonantelor simple
ANS: 1
85) Ordinea de zi :
1 este lunară
2 poate fi modificată de Biroul permanent
3 exprimă politica legislativă a Camerei
ANS: 3
86) Care din următoarele sesizări nu fac obiectul dezbaterii si examinării în comisie:
1 proiectele de legi si propunerile legislative
2 motiunea de cenzură, mesajul Presedintelui României, declaratiile primului-ministru
3 amendamentele
ANS: 2
87) Reguli specifice procedurii dezbaterilor:
1 ordinea înscrierii la cuvânt este aleatorie
2 sedinta este deschisă de presedinte sau, în lipsa sa, de un vicepresedinte
3 este permis dialogul între cel de la tribună si persoanele din sală
ANS: 2
88) În Parlament, votul:
1 este universal, egal, direct si liber exprimat
2 poate fi tranzactionat între partidele politice
3 este un drept-functie, în serviciul poporului
ANS: 3
89) Procedura legislativă cuprinde:
1 inclusiv promulgarea si publicarea în M. Of.
2 numai faza parlamentară
3 faza parlamentară, promulgarea, publicarea, fără etapa prealabilă, cu caracter administrativ
ANS: 1
90) Trăsăturile procedurii de legiferare sunt:
1 contradictorialitatea, oficialitatea
2 pozitia inegalitară a Camerelor
3 caracterul unic, nerepetitiv al procedurii
ANS: 1
91) Care din următoarele reguli sunt specifice etapei pregătitoare a procedurii de legiferare:
1 proiectele se înregistrează la Biroul permanent într-un mod aleatoriu
2 proiectele se înregistrează la ambele Camere
3 pentru avizarea proiectului pot fi sesizate una sau mai multe comisii
ANS: 3
92) Care din următoarele reguli sunt specifice regimului amendamentelor:
1 pot formula amendamente: parlamentarii, Guvernul, cetătenii
2 comisia sesizată în fond sau, după caz, comisia specială se pronuntă asupra tuturor amendamentelor înregistrate
3 amendamentul se prezintă sub semnatura initiatorului, chiar si fără motivare
ANS: 2
93) Care din următoarele reguli sunt specifice regimului amendamentelor:
1 este permisă dezbaterea în plen a amendamentelor asupra căruia comisia nu s-a pronuntat
2 amendamentele Guvernului se depun numai sub semnătura unui membru al Guvernului
3 în plen se pot formula amendamente, indiferent de problematica la care se referă
ANS: 2
94) Care din următoarele reguli sunt specifice regimului amendamentelor:
1 este permis presedintelui Camerei să supună dezbaterii sau votului un amendament asupra căruia comisia nu s-a pronuntat
2 se pot formula amendamente la aprobarea unor documente internationale
3 amendamentele pot fi depuse si de parlamentarii puterii
ANS: 3
95) Dezbaterea în plen:
1 are loc în succesiunea stabilită de Presedintele Camerei
2 poate avea loc în paralel cu sedintele comisiilor parlamentare
3 cuprinde duuă etape: dezbaterea generală si votul final
ANS: 2
96) Sunt izvoare ale dreptului parlamentar :
1 Constitutia
2 Jurisprudenta
3 Doctrina
ANS: 1
97) Plenul Camerei este alcătuit din:
1 din organele de lucru si liderii grupuilor parlamentare
2 totalitatea parlamentarilor
3 numărul minim de parlamentari necesar întrunirii cvorumului
ANS: 2
98) Consecinte ale principiului majoritatea decide, opozitia se exprimă:
1 critica procesului de guvernare
2 obstructia
3 bicameralismul
ANS: 1
99) Care din următoarele aspecte asigură protectia minoritătii politice:
1 liberul acces al parlamentarilor la procedura parlamentară
2 obligativitatea parlamentarilor de a tine legătura cu electoratul
3 bicameralismul
ANS: 1
100) Care din următoarele atributii ale preseintelui Camerei sunt neutru politic:
1 prezidarea lucrărilor
2 sesizarea Curtii Constitutionale
3 consultarea cu Presedintele României pentru dizolvarea Parlamentului
ANS: 1
Un blog despre toate, pentru toate varstele. Curioşii nu mor repede, doar sunt bine informaţi.
Se afișează postările cu eticheta parlament. Afișați toate postările
Se afișează postările cu eticheta parlament. Afișați toate postările
Cu siguranta ca nu stiati ca........sau poate stiati?
Cu siguranta nu stiati ca....................
- Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.
- In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de
locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare
- Singurul aliment ce nu se deterioriaza este mierea.
- In parlamentul britanic, care numara 650 de membri, sunt doar 400 de
locuri. Cine intarzie trebuie sa stea in picioare
Abonați-vă la:
Postări (Atom)